Aktualności

Rybaki, Szarlota, Sycowa Huta i Kościerzyna w strefie objętej zakażeniem ptasią grypą

Wojewoda pomorski wyznaczył strefę objętą zakażeniem ptasią grypą w rejonie miejscowości: Rybaki, Szarlota, Sycowa Huta i Kościerzyna. Oznacza to zakazy i nakazy dla posiadaczy drobiu.

Wprowadzona strefa objęta zakażeniem wysoce zjadliwą grypą ptaków obejmuje następujący obszar w powiecie kościerskim:

– w gminie Karsin miejscowości: Lipa, Zabrody, Wdzydze Tucholskie,

– w gminie Kościerzyna miejscowości: Rybaki, Szarlota, Sycowa Huta, Kościerzyna,

– w gminie Dziemiany miejscowości: Dywan, Pełk..

Strefy objęte zakażeniem zostały oznaczone. Na terenie trzech miejscowości gminy Kościerzyna: Rybaki, Szarlota i Sycowa Huta zostały posadowione żółte tablice ostrzegawcze.

Wysoce zjadliwa grypa ptaków to zakaźna choroba wirusowa, groźna dla wszystkich gatunków drobiu i wielu gatunków ptaków dzikich. Może wywoływać zachorowania i bardzo wysoką śmiertelność u ptactwa domowego. Głównym źródłem ptasiej grypy jest dzikie ptactwo, przede wszystkim gatunki związane ze środowiskiem wodnym, czyli łabędzie, kaczki i gęsi.

Podkreślmy, że grypa ptaków na ten moment nie stanowi zagrożenia dla człowieka. Dotychczas nie stwierdzono na świecie żadnego przypadku zakażenia wirusem HPAI u człowieka. Główny Inspektorat Weterynarii apeluje jednak o ostrożność, szczególnie u osób zawodowo mających kontakt z drobiem i ptakami dzikimi. Zaleca się stosowanie rutynowych zasad higieny.

Zasady ochrony drobiu przed chorobą 

ZALECENIA DLA DROBNOTOWAROWYCH HODOWCÓW DROBIU – CHÓW PRZYZAGRODOWY

  • karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
  • przetrzymywanie drobiu na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem;
  • odizolowanie od innego drobiu, kaczek i gęsi;
  • przechowywanie paszy, w tym zielonki, w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
  • unikanie pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
  • zgłaszanie lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi, i innym organom władzy lokalnej zaobserwowanego spadku nieśności lub nagłych, zwiększonych padnięć drobiu;
  • po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi umycie rąk wodą z mydłem;
  • używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
  • osobom utrzymującym drób w chowie przyzagrodowym, aby nie były zatrudniane w przemysłowych fermach drobiu.

ZALECENIA DLA HODOWCÓW GOŁĘBI

  • karmienie i pojenie gołębi w sposób wykluczający dostęp ptaków dzikich;
  • przechowywanie paszy w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem.

ZALECENIA DLA PRZEMYSŁOWYCH PRODUCENTÓW DROBIU

  • przetrzymywanie ptaków w odosobnieniu (obowiązkowo w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków) lub na wolnej, ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem ograniczenia kontaktu z dzikim ptactwem;
  • karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
  • zielonki stosowane w karmieniu drobiu wodnego (kaczki i gęsi), szczególnie w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków, nie mogą pochodzić z terenów wysokiego ryzyka zanieczyszczenia ich wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków, z okolic zbiorników wodnych, bagien, i innych miejsc stanowiących ostoję ptaków dzikich;
  • szczelne przykrycie pojemników z karmą i wodą do picia lub przetrzymywanie ich wewnątrz budynków, a także unikanie pojenia ptaków i czyszczenia pomieszczeń wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
  • ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a obiektami, w których bytuje drób;
  • rozłożenie przed wejściami do budynków, gdzie utrzymywany jest drób mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym;
  • wprowadzenie zakazu wjazdu pojazdów na teren fermy, poza działaniami koniecznymi np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład utylizacyjny;
  • obowiązkową dezynfekcję pojazdów wjeżdżających;
  • rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren gospodarstwa;
  • używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
  • wprowadzenie obowiązku przeprowadzania dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób;
  • brak kontaktu pracowników ferm drobiu z innym ptactwem np. kurami, gołębiami.

DODATKOWE ZALECENIA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII

  • słomę, która będzie wykorzystywana w chowie ściółkowym należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa (przetrzymywać w zamkniętych pomieszczeniach, zadaszyć itp.);
  • należy regularnie przeglądać wszelkie połączenia i rury (silosy paszowe) pod kątem obecności zanieczyszczeń np. odchodami dzikich ptaków;
  • należy eliminować wszelkie możliwe do usunięcia nieszczelności budynków inwentarskich (umieścić siatki w oknach i otworach, zabezpieczyć kominy wentylacyjne);
  • nie należy tworzyć sztucznych zbiorników wodnych na terenie gospodarstwa (np. oczka wodne), a istniejące należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa;
  • nie należy dokarmiać dzikiego ptactwa na terenie gospodarstwa (usunąć karmniki);
  • jeżeli na terenie gospodarstwa znajdują się drzewa owocowe należy jak najczęściej usuwać opadłe owoce.

Aktualności

Stypendia dla najzdolniejszych uczniów i studentów

28 listopada odbyła się uroczystość wręczenia Stypendiów Edukacyjnych Gminy Kościerzyna. Stypendia otrzymały osoby, które mogą pochwalić się nie tylko wysoką średnią ocen i udziałem w olimpiadach i konkursach, ale również osiągnięciami w działalności społecznej.

Więcej

Pomorski Tydzień Edukacji Prawnej – „Z administracją na TY”

W dniach 25, 26 i 27 listopada 2024 r. w Urzędzie Gminy Kościerzyna w ramach 10. Pomorskiego Tygodnia Edukacji Prawnej ogłoszonego przez Sąd Okręgowy w Gdańsku odbyły się spotkania z młodzieżą z terenu Powiatu Kościerskiego. W spotkaniach uczestniczyła młodzież ze Szkoły Podstawowej w Wielkim Podlesiu (uczniowie 4-5 klas), ze Szkoły Branżowej w Kościerzynie (uczniowie 1 klasy), ze Szkoły Podstawowej Nr 1 w Kościerzynie (uczniowie 8 klasy), ze Szkoły Podstawowej w Łubianie (uczniowie klas 6).

Więcej

Gotowanie z GOPS

Oferta GOPS w Kościerzynie na usługi społeczne jest różnorodna. Od lat współpracujemy ze Stowarzyszeniem Bank Żywności w Chojnicach.

Więcej