W Polsce rocznie marnuje się około 5 milionów ton żywności, najczęściej w gospodarstwach domowych wyrzucamy wędliny i pieczywo. Produktami, które w dalszej kolejności około 35% z nas (co daje Polsce 5 miejsce wśród krajów europejskich) wyrzuca do kosza, są: warzywa, owoce i jogurty. Najczęściej powodem jest ,,przegapienie” daty przydatności do spożycia. Tak wynika z badań MillwardBrown i to stanowi 38% przyczyn, następnie zbyt duże zakupy to już 15%, zbyt duże porcje posiłków to 13% itd.
Te dalsze procenty są może niewielkie, ale to z nich bierze się te 88 milionów ton rocznie w krajach Unii Europejskiej.
Poniżej kilka przykładów, co robić, by tej żywności marnowało się choć trochę mniej:
- zadbaj o optymalne warunki do przechowywania w lodówce – dostosowane do produktów,
- sprawdź, jaka temperatura jest odpowiednia dla warzyw, owoców, wędlin i pieczywa,
- bądź kreatywny w kuchni z czerstwego pieczywa możesz zrobić tosty francuskie, a z niewykorzystanych kawałków ryb czy warzyw aromatyczny bulion,
- używaj zamrażarki – mrożenie to jedna z najlepszych metod przechowywania żywności,
- planuj posiłki, a na zakupy chodź z listą,
- zostały Ci resztki z obiadu? – warzywa wykorzystaj do omletu na kolację, a zupę czy sos możesz zamrozić,
- przechowuj produkty na odpowiednich półkach w lodówkach,
- rób przetwory w sezonie na warzywa i owoce.
Jednym z zadań GOPS jest edukacja w zakresie problemów społecznych, dlatego też o marnowaniu żywności, skutkach i zasadach zdrowego żywienia rozmawiali dnia 27 czerwca br. uczestnicy warsztatów zorganizowanych przez tut. Ośrodek, które odbyły się w sali posiedzeń Urzędu Gminy Kościerzyna.
Działanie związane z realizacją zadań w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2021 Plus.
Zapraszamy do galerii: